X
تبلیغات
طرز تهیه غذاهای افغانی - 30 -- انواع شوله تند و کچری
Gheza Afghani ، Afghan Food ، Afghanische Speisen
 

کیچیری به مطابق روش ذیل باید تهیه گردد . کاملا پخته اما پاشان

باشد, اگر ملایم بوده و در وقت جاکردن کلوله, کلوله باشد در

اصطلاح مردم هرات به آن سوته کیچیری و یا شله کیچیری میگویند.

در هرات کیچیری با برنج لی لافر پخته میشود. برنج گرده ای که

درینجا ومعمولا در دوکانهای ترک است برنج رشتی میباشد.

 که لعاب زیادی دارد و برای طبخ شله مناسب است اما کیچیری نه!

 به همین دلیل اگراز برنج باریک برای پخت استفاده  کنید نتیجه

 بهتری میگیرید.

2: کیچیری از غذاهای اصلی مردم هرات است
که طور معمول هفته

ای یکبار آنرا طبخ میکنند. به همین دلیل مردم هرات از پیازتفت داده

مانند یک ادویه استفاده میکنند, به اینصورت که زنان هراتی در اواخر

تابستان پیاز را به مقدار زیاد خلال کرده و آنرا پس ار خشک کردن در

دیگهای بزرگ تفت میدهند تا به رنگ قهوه ای شودو سپس آنرا در

 هاون کوبیده ونرم میکنند. و بعد از آن قربیل کرده و در شیشه های

ادویه نگهداری و از آن استفاده میکنند.

3: کیچیری در هرات معمولا با قرمه(قرمه
گوشت گوسفند,نخود و

کچالو), خورش سبزی اسفناج, گوشت بادنجان و بادنجان تنها

صرف میشودو صد البته انواع تروشی و سلاته نرم. در زمستان

کیچیری همراه همیشگی گوشت لند است, بصورت یخنی (بانخود

فراوان) قرمه گوشت لند و بته شلغم!

همچنین با قروت(کیچیری قروت) و کیچیری دمچک!

 

مواد لازم :

1- برنج لی لافر  : سه گيلاس


2- ماش لپه  : سه چهارم گيلاس


3- پيازتفت خورده نرم شده: سه عدد كلان


4- روغن: به ميزان لازم


5- نمك,زرد چوبه, دارچيني, داروگرم,

زيره سبز: قدري


6- اگر به ذائقه تان میخورد:کمی فلفل



طرز تهيه:

 برنج را از چند ساعت قبل نم کنید .و ماش را جداگانه فقط به آب

 تر كرده و آب آنرا پس خالي كنيد و بگزاريد همانطور باشد, چون

نيازي به نم ماندن ندارد. و به اين طريق فقط نمدار خواهد شد.

براي پختن كيچيري ماش و روغن, به اندازه ای که ماش در آن به

 راحتی تفت بخورد را داخل ديگي ريخته, شعله گاز رامتوسط كنيد.

و ماش را تفت دهيد تا وقتي كه آب خود راخشك كند.

درين حالت صداي آن مثل اينست كه لپه خام و خشك را درديگ

 تفت میدهيد متوجه باشید که ماش بیش از حد تفت نخورد

چون طعم بدی به غذا میدهد. درين مرحله دوقاشق چايخوري پر

زردچوبه, يك قاشق دارچيني ,يك و نيم قاشق داروگرم  نمك و فلفل

 را به ماش و روغن اضافه كرده و شور دهید و بلافاصله آب را

هم علاوه كنيد. صبر كنيد تا مواد به جوش بيايد . و سپس برنج را

اضافه كنيد. بايد يك بند انگشت آب روي برنج باشد, البته بستگي

به نوع برنج و اينكه چند ساعت نم مانده باشد فرق ميكند.

شعله گاز را متوسط نموده,سر ديگ را بگذاريد تا كيچيري آب

خود را خشك كرده و مغز برنج پخته شود اما برنج ملايم نشود.

بعد از آن مواد را مانند پلو و قابلي از كناره هاي ديگ بالا كشيده

 و كمي زيره كوبيده شده روي كيچيري بپاشيد,عطرو طعم بسيا

رخوبي به غذاميدهد. به نسبت درشتي برنج كمي آب دم به كيچيري

داده,سرديگ را با دم ديگي بپوشانيد.و در حالي كه شعله گاز متوسط

است صبر كنيد .تا ديگ دم بالا آورد.سپس شعله را كم كنيد

تا كيچيري دم بكشد. بعداز 30 الي  40 دقیقه  كيچيري شما حاضر

 است.

نوش جان!

ارسالی مونیکا جان

جهان سپاس عزیزم 

 

+ نوشته شده در  89/03/10ساعت 12:9 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

 

مواد لازم :

 ۱- لوبیا نیم گیلاس

 ۲ - نخود نیم گیلاس

 ۳ - ماش نیم گیلاس

 ۴ - دالنخود نیم گیلاس

 ۵ - گندم نیم گیلاس

 ۶ - برنج لوک نیم گیلاس

 ۷ - پیاز ۳ دانه

 ۸ -  سیر نیم قاشق

 ۹ - نمک ، مرچ ، زرد چوبه 

۱۰ -  ۲ قاشق رب

۱۱ - چکه

 

طرز تهیه :

اول لوبیا و نخود را جوش بدهید تا تلخی

لوبیا ازبین رفته و کمی‌ نرم شود .

سپس  آبش را صـاف کـنید. بعدا دیگر مواد

انداخـته آب عـلاوه میکنـم . آب بایـد به

اندازه ی دوانگشت بالاتر از مواد باشد .

همه مواد‌ها بعدا بخار میدهیم. با استفاده

از وقت   پیاز سرخ کرده سیر انداخته

بعد مرچ نمـک زرد چوبـه رب انداخـته و

بسیـار کـم آب تا رب حـل شـود.

همین  که دگر مواد فهمیدم نرم شده اند.

رب  رومی را انداخته کمی جوش داده شود.

غذای ما  خود را غلیظ کرد کشده و رویش

چکه انداخته و نوش جان کنید .

 

  طبخ افتناج با تصاویر :

 

   لوبیا و نخود برای افتناج

  لوبیا و نخود را جوش میدهیم .

 سپس آبش را صاف میکنیم .

 

   افتناج

 بعدا موادماش گندم برنج را علاوه

میکنیم و حرارت میدهیم. نرم گردد .

 

    افتناج

در مرحله اخیر روغن و رب نمک و مساله...

رالعاب تهیه نموده بالایش اضافه میکنیم .

همین غذای دم گرفت . افتناج آماده است .

با چکه نوش جان کنید .

 

ارسالی معسوده جان نادری

  سپاس عزیز

 

 نوت :

افتناج را با حرارت کم طبخ کنید . چون

چون زود ته دیگ میچسپد .

 

+ نوشته شده در  89/03/04ساعت 9:56 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

 تقدیم دوست گرامی محترم سمیع حامد

 

مواد لازم

۱- برنج لک سه پیمانه

۲- ماش یک پیمانه

۳- روغن بقدر لازم

۴- قروت ساییده گی بقدرلازم

۵- پیاز سه عدد متوسط

۶- آب

۷- مساله نعناع و مرچ

      ۸- گوشت کوفته

   (قورمه طبخ کنید. )

    مواد لازم کوفته راجداگانه درنظر

    بگیرید .

 

طرز تهیه :

۱- برنج و ماش راچیده، شسته و جداگانه

 تر نماید

بعدا روغن راسرخ میکنیم . پیاز طلایی

بریان کرده از روغن میکشیم.

بعدازسردوتوسط هاون میکوبیم .

۲- دربین دیگ  مقدری کم انداخته روغن

آب وماش  علاوه میکنیم  .

ماش باید نرم گردد.اما نشارد !

بعداَ پیاز بریان  شده، نمک ،برنج و آب

به اندازه نرم شدن برنج می اندازیم

سردیگ بسته تفت ومیدهیم .

۳- اگر از پخته بودن کیچری مطمین بودید .

روی حرارت کم بگذارید .کچری آهسته دم

بگیرید .

۴- برنج دربین غوری به شکل خرمن میکشم .

بین اش مانند کاسه چقر میکنیم .

در بین اش قروت می اندازیم و بالایش

روغن  داغ نموده  علاوه میکنیم  . 

مساله را روش ریخته وکچری را با سالن

کوفته روی سفره آورده و نوش جان میکنند .

 

+ نوشته شده در  89/02/06ساعت 3:46 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

    shalgham bata    

دوستان عزیزم من این هم نسخه شلغم بته شما در این آواخر بیشتر

 سرچ کرده بودید . و من هم از برکت شما  تقریبا بعد از یک دهه

 شلغم بته نوش جان کردم .

 مواد لازم

۱  - برنج لـُک ۵۰۰ گرام

۲  - یک عدد پیاز

۳  - روغن نباتی یا روغن زرد  اختیاری ، بقدر لازم  

۴  - نمک 

 الف  - طرز طبخ شوله سفید

روغن را داغ نموده پیاز را گلابی کنید قدری آب ریخته  بعد از چند

 سر جوشیدن از روی  حرارت دور نموده و بحال خودش بگذارید !

برنج لک راچند ساعت قبلا شسته وتر نماید . سپس به اندازه ی نرم

شدن برنج آب  معه نمک در بین دیگ انداخته برنج را علاوه کنید . 

همین دانه های برنج مغز نداشتند .

آب روغن تهیه شده را بالایش ریخته و سرپوش دیگ را با دستمال

پاکیزه نخی و دبل بپوشانید .

و حرارت را خفیف کنید و اجازه دهید دم بگیرید .

 

ب - طرز طبخ شوله سفید با دیگ زودپز :

 در بین دیگ زودپز روغن را داغ نموده پیاز را گلابی کنید سپس

 آب به اندازه ی نرم شدن برنج  معه  نمک ریخته و برنج را علاوه

کنید . برای مدت ۲۰ دقیقه بخار دهید . سپس حرارت را خموش کنید.

 و بگذارید .  بگذارید بته با بخار دیگ دم بگیرید .

 همین که برنج نرم شدن وبه  روغن آمد . آماده است .

 

 مواد لازم برای طبخ شلغم

۱ --  شلغم  یک کیلو

۲ - روغن بقداری لازم

۳  - پیاز دو عدد متوسط

۴  - رب رومی یک قاشق کلان

۵ -  دو کلوله متوسط گر میده شده

۶ - زنجفیل نیم قاشق خورد

۷ - نمک  بسیار کم

۸  - زغفران ، یا رنگ غذایی  بقدر لازم

۹- مرچ سیاه یک مقدار کم اختیاری

 

طرز تهیه :

ابتدا روغن را داغ کرده پیاز را گلابی کنید . شلغـم را خورد ریزه

 نموده بالای روغن بی اندازید .

 بعد از کمی سرخ شدن  رب رومی زنجفیل نمک وقدری مرچ سیاه

 زعفران را علاوه کنید .

مقـدار یک گـیلاس آب ریـخـتـه و بگـذاریـد  . شـلـغـم نـرم شـود .

همین شلغم نرم گردید . با پشت ملاقه خوب بکوبید تا کاملا حل (له)

گردد . در محله اخیرگر را نیز اضافه کنید .

وبگذارید  قورمه شلغم به روغن بیاید .

سپس شولـه سفیـد را در بیـن غـوری کشیده میـان اش کاسه کنید .

و یا مطابق شکل کاسه را جابجا کنید .

 قورمه را در بین کاسه ریخته غوری را شکل دلخواه آراسته و

غذا را سرویس کنید . من برای آراستـن شلغـم بتـه از چند برگ

نعنـاع تـازه و مرچ دلـمه استفاده نمودم .

 با قاشق اطراف غوری جا برای شلغم خالی نمودم .

اشتهای خوب !

 

 

 

     شلغم بته  غذای افغانی ، تهیه شده توسط فرشته سید

      شلغم بته

 

نوت  :

۱- برای طبخ شلغم بته  باید از برنج لک لعاب دار استفاده کنید .

مانند برنج لک وردکی.....

۲- اکثرا حین سرویس غذا قدری روغن را داغ نموده و بالای شوله

میـریـزند . اگر لازم میدانید و غـذای روغنی را مپسندید حتمـا این

 کار را بکنید .

۳- لازم است یادآور شوم . شلغم بته را با دالنخود (لپه ) ، گوشت

گوسفند کم استخوان چربی دار و در زمستان با گوشت قاق نیز طبخ

میدارند . هر کدام لذت ومزه خودش را دار میباشد .

 

 برنج لــُک

برنج لـُک

 

 

+ نوشته شده در  88/08/21ساعت 1:28 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

مواد  لازم

۱ - گوشت سرخی گوسفند ۷۰۰ گرام

۲ - روغن زرد  نیم کیلو

۳ - برنج لک یک کیلو

۴ - ماش ۳۰۰ گرام

۵ - سیر بقدر لازم

۶ - پیاز ۲۰۰ گرام

۷ - شبت خشک  یک قاشق کلان

۸ - نعناع خشک

۹ - دارچینی یک قاشق خورد

۱۰ - قروت ساییده شده نیم کیلو

۱۱- سبزی پالک تازه چیده شده ۱۱۰ گرام

۱۲ -  چهارمغز مغز شده  از بین ۲-۲ توته شده باشند  . ۸۰ گرام

۱۳ - تخم گشنیز یک قاشق کلان

۱۴ - تخم مرغ یک عدد

۱۵ - زنجفیل

۱۶ - مرچ سیاه

۱۷ - رب بادنجان رومی یک قاشق کلان

 

طرز تهیه ::

اول گوشت را ماشین کرده ۱۰۰ گرام آن را علیحده نگهدارید !

بعدا دو عدد پیاز متوسط را معه گوشت دوباره ماشین کنید . سپس

تخم مرغ ، تخم گشنیز ، نمک ، مرچ سیاه ، را انداخته مخلوط کنید .

در بین دیگ قدر روغن ریخته ۱۰۰ گرام پیاز ریزه شده را سرخ

کنید .۱۱۰ گرام گوشت را بالایش انداخته همین که گوشت مذکور

 سرخ شد.

رب بادنجان رومی ، نمک ، سیر ، دارچینی ،زنجفیل و مرچ سیاه را

انداخته بعد از قدری سرخ شدن آب انداخته شود .

گوشت کوفته شده را به اندازه چهارمغز کلوله نموده در بین دیگ

بی اندازید . تا کوفته مذکور پخته و به روغن بیاید .

 

در بین دیگ دیگر روغن را داغ نموده چهارمغز را سرخ کنید .

چارمغزرا کشیده سبزی را مانند خلال نارنج ریزه شده باشید .

 بالای آن انداخته تا سبزی مذکور پخته شده و به روغن بیاید .

حین جوش سبزی شبت را نیز علاوه کنید .

 

طرز تهیه کیچری :

برنج و ماش را با آب در بین دیگ روی حرارت بگذارید . تا بجوشد .

حین نرم شدن ۲۵۰ گرام روغن را معه ء پیاز گلابی شده آب و

 روغن ساخته بالای برنج انداخته شود .

سپس حرارت را خفیف کنید تا کیچری دم بخورد . اگر برنج مغز

 داشت قدری آب علاوه و دم دهید .

 

ترتیب کشیده کچری :

اول کچری را به غوری ها کشیده بین آن را کاسه کرده یک طبقه

برای کوفته  ترتیب دهید .

در بین کاسه قروت سیر دار را ریخته و به طبقه ء دیگر سه دانه

کوفته بعد یک قاشق سبزی و سپس چهارمغز را و پهلویش پیاز به

روغن سرخ شده باشد .

 قرار دهید . به همین ترتیب دورا دور غوری را تزیین نماید .

بعدا روغن زرد را داغ بالای قروت انداخته شود .

بقیه سبزی و کوفته را به کاسه ها کشیده و کچری را سرویس کنید .

اشتهای خوب !

 

+ نوشته شده در  88/08/08ساعت 9:55 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

مواد لازم

۱-  برنج لک یک کیلو

۲-  ماش میده شده ۳۰۰ گرام

۳-  سیر سه حبه

۴-  روغن بقدر لازم

شله باید روغنی باشد !

۵-  شبت خشک یک قاشق کلان

۶-  پیاز ۲۵۰ گرام

۷-  مرچ سرخ و نمک قدر کفایت

۸-  گوشت گوسفند قورمه ای نیم کیلو یا بیشتر

۹-  آلوبخارا ۱۰۰ گرام

۱۰-  دالنخود ۱۰۰ گرام

۱۱-  بادنجان رومی ۲۵۰ گرام

۱۲-  نعنای خشک بقدر کفایت

 

۱-  طرزتهیه قورمه  :

اول در بین دیگ که گنجایش گوشت را داشته باشد .مناصفه روغن

را داغ نموده پیاز شده شده را در بین آن  برنگ بادامی سرخ کنید .

همین پیاز مذکور سرخ گردید . مناصفه آن را از دیگ کشیده برای

 آب و روغن برنج نگهدارید !

سپس دربین دیگ مذکور گوشت راعلاوه نموده معه ء پیازسرخ کنید .

بعدا ً بادنجان رومی ریزه شده را بالای گوشت انداخته شود . تا رومی

بروغن بیاید و آب خود را خشک نمود و پیاز  و رومی حل گردید .

بقدر کفایت نرم شدن گوشت آب انداخته  شود .

 

۲- طرز تهیه شله :

در بین دیگ گنجایش پخته شدن شله را داشته باشد . روغن انداخته

ماش را در بین آن سرخ کنید !

همین که ماش خود را از کفگیر جدا کرد . شبت و مصالحه را افزوده

و مقدار آب انداخته شود . بعد از ۲۰ دقیقه برنج را بالای آن علاوه

نموده و پیاز سرخ را قبلا کوبیده با دو ملاقه لعاب قورمه ، نمک

و آب انداخته شود .

حین دم نمودن شوله دانه برنج و ماش دیده شود . خام نباشد .

سرپوش یا دستمال پاکیزه پیچانده بالای دیگ گذاشته و آتش را خفیف

 کنید . تا شوله مذکور دم بگیرد .

 

۳- دالنخود و آلوبخارا

دالنخود را شسته آب پـز طبـخ نماید . آلوبخارا شستـه تر کـنید .

چند دقیقه قبل ازین که غذا را سرویس کنید و دالـنخود و آلـوبخارا

بـالای قـورمه گـوشت افـزوده بـرای چـنـد دقـیقـه جـوش دهـیـد .

 

۴- سفره آرایی :

شوله را در بین غوری ها کشیده به قسم کیچری هموار نموده

رویش قـورمه آراستـه  ، مرچ سرخ و نعنـاع پاش داده و باقی

مانـده ء قـورمه را دربین کـاسه ها کـشیـده شوله غوربندی را

 سرویس کنید .

اشتهای خوب !

 

 

+ نوشته شده در  88/07/11ساعت 8:52 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

شوله ماست دار نوع شوله  انداربی است . مردم عزیزما با طعم

بخصوص طبخ اش میدارند .

و من اینک  با تغیرات و نو آوری های  طبخ اش نمودم .

 مواد لازم

 ۱ - برنج لک نیم کیلو

 ۲ - ماست گاوی یک کیلو

 ۳ - روغن بقدر لازم

 ۴ - پیاز بریان یک قاشق کلان

 ۵ - رب رومی یک قاشق کلان

 ۶ - سیر دو سه حبه

۷ - ماش یک پیمانه

شسته وجداگانه  آب پز نسبتا نرم اش کنید . پوست ندهد  !

من  خودم از نسک استفاده نمودم .

 ۸ - زردک و کچالو  از هر کدام دو دانه

۹ - مساله کوری  ، مرچ و نمک بقدر لازم

۱۰ - چاشنی و سلاد برای اشتها و تزیین !

۱۱ - یک قاشق شبت خشک اختیاری

 

طرز تهیه :

برنج لک را شسته  ، کچالو و زردک را پوست گرفته  خورد - خورد 

 ریزه  کنید .  ماست را با آب سرد حل کنید .

در بین دیـگ ناسوز روغـن را بـالای حرارت بگـذارید  داغ گـردد .

رب رومی را قدری سرخ نموده سیرو مساله  کوری را علاوه کنید .

همیـن که سیـر داغ گـردد .  مـاست حـل شده را انداخته قدری سپس 

 پیـاز بریـان  ، مـرچ و نمـک را  اضافـه کنید .

آب برنج را برطرف نموده اضافه کنید . بگذارید یک دو سر بجوشد.

و برنج نسبتا نرم گردد .

قبل از آن که کاملا آب برنج خشک گردد . زردک کچالو و نسک را

شسته اضافه کنید . اگر دانه های برنج مغز داشتند . آب بریزید .

و حرارت را کم کنید . مراقب شوله باشید شوله نسوزد . در لحظات

آخیر  سرپوش دیگ را با دستمال پاکیزه دبل نخی  آشپزخانه پیچانیده

و شوله روی حرارت خفیف برای دم دهید . و بگـذارید

شوله  با دم گرفتن  باید به روغن بیاید .

 

 

شوله طبخ شده با ماست ،  نسک و ترکاری ها طباخ فرشته سید

 شله  با چتنی ماست

 نکته

اندراب  منطقه ایست که مربوط ولایت پروان  افغانستان میگردد .

 

+ نوشته شده در  88/07/08ساعت 5:19 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

مواد لازم

۱ - برنج لک دو کیلو

۲ - روغن بقدر لازم

۳ - پیاز خشک  یک پیمانه

۴- بادنجان رومی خشک یک پیمانه

۵ - دوغ گاوی بقدلازم شله با آن طبخ گردد .

۶ - نمک

۷ -  سلاته ، مرچ خشک .....

 

 طرز تهیه

برنج را شسته با آب تر میکنند . سپس دیگ بزرگ را روی آتش گذاشته روغن را در بین آن

داغ میکنند .

پیاز خشک را بالای روغن انداخته طلایی بریان میکنند و سپس رومی خشک را اضافه نموده

بعدا یک دو ردور داده دوغ را اضافه میکنند . نمک را اضافه نموده آب برنج را برطف نموده

علاوه میدارند .

همین که دانه های برنج مغز نداشت قدری دوغ برای دم گرفتن بالی آن  ریخته  روی سرپوش

دیگ قوغ آتش را انداخته و شله را با آتش زیر دیگدان را کم نموده  شله را دم میدهند .

حین سرویس با مرچ خشک و یا ترکاری های فصلی و یا نوع سلاته با رومی پیاز و ماست

تهیه میکنند  . تناول میکنند .

 

 

 

 

پرونده:Tan-raffi kojian-IMG 3584.JPG

دوغ لبنی از شیر تازه گاو

پیاز خشک

بادنجان رومی خشک

گوجه فرنکی خشک

 

+ نوشته شده در  88/03/08ساعت 3:41 PM  توسط  فرشته کمال   | 

 

      کیچری قروت گوفته دار تهیه فرشته سید

 


ادامه مطلب
+ نوشته شده در  87/11/20ساعت 9:44 PM  توسط  فرشته کمال   |